Motivation til træning – sådan bevarer du motivationen

Er du ved at køre lidt surt i din træning? Vi kender alle følelsen af, at vi ikke rigtig orker af sted. Vi får ikke gjort træningen. Men i denne artikel får du hjælp. Læs videre og få motivationen tilbage.

Motivation er afgørende for vores træning. Hvis vi ikke har nogen motivation, får vi ikke trænet. Det er derfor vigtigt, at du kan bevare motivationen til at fortsætte din træning.

Cykelverden er en hård verden. Cykeltræning er hårdt, fordi det kræver forholdsvis meget at kunne træne på cyklen. Det kræver mentalt, at du kommer afsted og får klaret træningen, men også at du får givet den gas og ikke bare slapper for meget af.

Cyklingen er ikke ligesom løb, hvor det at løbe en tur i sig selv er nok. For at blive stærk og hurtig på en cykel, er du nødt til at kæmpe for det. Mange mister motivationen til at kunne blive ved med det, og så bliver de ikke stærke nok på cyklen, fordi de ikke får gennemført deres cykeltræning.

Her får du 3 tips til at bevare motivationen til cykeltræningen:

1. Sæt dig nogle mål og lad dig drømme stort

Først og fremmest skal du have dit why på plads. Du skal have et klart svar på: Hvorfor gør jeg overhoved det her? Vil jeg komme i bedre form? Vil jeg tabe mig? Vil jeg bare gerne have frisk luft? Eller hvad er det egentlig, der er drivværket for at få trænet.

Når du har tænkt over dit formål med cykeltræningen, skal du lave nogle målsætninger. Du skal både have nogle delmål og et klart hovedmål. Delmålene skulle gerne lede hen til hovedmålet. Dine delmål kan være:

  • Jeg vil gerne træne over 150 km i alt i juni måned
  • Jeg vil gerne kunne cykle over 50 km i streg inden 1. august

Dit hovedmål kan være:

  • Jeg vil gerne kunne cykle over 100 km uden pause inden 1. september

Dine mål skal være realistiske og målbare. De må ikke være for fjerne eller umulige at nå. Hvis du aldrig har trænet før, kan det måske være lige lovlig urealistisk at kunne cykle over 100 km uden pause inden for 2 måneder. Hellere blive positivt overrasket over, at du nåede dit mål end at blive slemt skuffet. Men målene skal stadig være tilpas udfordrende.

Dog er det stadig tilladt at drømme. Ja, det skal faktisk drømme. Det er drømme, der er vores helt store drivkraft. En drøm er noget lidt mere urealistisk. Noget du virkelig godt kunne tænke dig, men som du måske godt ved vil blive rigtig svært.

Det kan for eksempel være at gennemføre et hårdt cykelløb i Frankrigs bjerge som fx motionsløbet La Marmotte eller måske gennemføre en IRONMAN. Det er drømme, som du ikke skal blive skuffet over, hvis du ikke når, men som kan være et motor for først og fremmest nå dine føromtalte mål.

I takt med at du når dine mål, kan du revurdere dine drømme og måske bliver de på et tidspunkt realistiske som hovedmål.

2. Følg et træningsprogram

Råd nummer 2 er at følge et træningsprogram. Det kan være, at du tænker “Jaja, det er fint, jeg kan godt selv finde ud af at træne”, men et træningsprogram hjælper dig virkelig med at holde motivationen.

Udover at træningsprogrammet kan indeholde den rette mængde intervaller, hård træning og restitution, så vil du også være mere tilbøjelig til rent faktisk at få trænet. Hvis du ikke havde et træningsprogram, som du følger, har du lettere ved bare at sige til dig selv: “Jeg tager sgu bare en aften på sofaen i dag i stedet for at træne. Jeg er også så træt.”

Men hvis det står i træningsprogrammet, at du altså lige skal ud og træne, så er sandsynligheden for at du får det gjort også meget større.

Det kræver dog, at du siger til dig selv:

  • Jeg følger træningsprogrammet 100%
  • Selv når jeg er træt og ikke gider, så følger jeg træningsprogrammet
  • Jeg giver aldrig op, for jeg vil bare det her!

Hvis du gør det, så skal du nok nå dine mål og blive ved med at kunne holde motivationen.

3. Beløn dig selv og giv dig selv fri engang i mellem fra cykeltræning

Råd nummer 3 og det sidste råd: beløn dig selv og giv dig selv fri engang i mellem, når du har gjort det godt.

Hvis du har fulgt træningsprogrammet godt de seneste måneder, så tillad dig selv at holde lidt fri. Køb noget nyt, lækkert cykeludstyr eller lignende og tag en fridag, hvis der står i træningsprogrammet, at du skal holde fri.

Du må gerne, og når du har holdt fri vender din krop endnu stærkere tilbage end før. Derudover vil du blive mere motivere, end hvis du trænede hver dag. Nogle mener, at man skal træne hver dag for at komme i topform. Men du kan tværtimod bare risikere, at du brænder helt ud, kommer i overtræning og mister lysten til cykeltræning fuldstændig.

Brug for et motiverende træningsprogram til cykling?

Vil du prøve hvordan det er at følge et effektivt og motiverende træningsprogram?

Så kan du prøve vores træningsprogrammer, hvor du kan vælge i mellem 4 og 12 uger. Jeg vil anbefale dig at vælge 12 uger, da det giver den bedste effekt. Du kan vælge i mellem 3 træningsprogrammer: form-booster, vægttab og vinter.

Læs om de tre træningsprogrammer her.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *